Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Bijvoorbeeld Jessica Keppel, die de overstap maakte van de zorg naar ICT.

Welke functie heb je?

Junior Engineer

Hoe ben je op deze positie terechtgekomen?

Na de middelbare school heb ik eerst de Mbo-opleiding tot verpleegkundige gevolgd en vrij snel erna ben ik aan het werk gegaan. Helaas bleek het voor mij teveel routinewerk, ik miste de uitdaging. Ik heb nog een jaar Hbo-verpleegkunde gestudeerd, maar toch bleek dit niet voldoende. In de laatste periode van mijn carrière als verpleegkundige heb ik gewerkt op een Zorgcentrale in Drenthe. Een lange tijd was dit een fantastische job, maar ook dat werd na 7 jaar geen uitdaging meer. Steeds meer trok ik naar de ICT beheerders toe. Ik hielp af en toe met het installeren van werkplekken, schrijven van handleidingen en ik hielp collega’s op technisch gebied. Mijn man Merijn Keppel, ook werkzaam bij Solvinity, is een grote steun geweest om de stap te durven nemen voor de switch van de zorg naar ICT. Voordat ik mij zou bedenken heb ik mij snel ingeschreven voor de deeltijd Hbo-opleiding. Het enige wat ik nog moest regelen was een werkplek in de IT.

Via LinkedIn heb ik een open sollicitatie geplaatst om een toffe werkplek te vinden. Tegelijkertijd heeft HR van Solvinity mij getipt. Na een paar toffe gesprekken kreeg ik een baan als Change- en Release manager. Een mooie ervaring, maar toch merkte ik dat dit nog niet de functie was die ik ambieer. Daar is naar geluisterd en in een nieuw team kon ik aan de slag als engineer.

Wat is het leukste aan je baan?

Door de snelle ontwikkelingen in de IT is je leercurve automatisch ook heel snel. Het is een creatieve en uitdagende functie waarin ik nog ontzettend veel kan groeien. Het tempo ligt hoog en de werkzaamheden zijn divers. Het is heel gaaf om school en werk zo te combineren en collega’s om je heen te hebben die hierin altijd willen helpen.

Wat merk je als vrouw van de IT als mannenwereld?

Dat was precies de vraag die ik had, voordat ik de keuze maakte om te switchen naar een carrière in de IT. Zowel op school als in het team waar ik werkzaam ben, ben ik de enige vrouw. Het verbaasde mij toen ik hoorde, dat in andere landen die verhoudingen heel anders liggen. Nog steeds begrijp ik niet goed hoe dit is ontstaan, maar in het dagelijks leven merk ik er weinig van.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?

Wanneer meer de nadruk gelegd wordt op de meerwaarde van vrouwen in de IT, denk ik dat de overstap maken naar het leren en werken in de IT ook makkelijker gaat.  En nog meer laten zien wat voor toffe mogelijkheden er zijn. Ook in de vooropleidingen, zoals het basis- en voortgezet onderwijs, tech meer integreren in het lespakket.

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen?

Twijfel niet langer en ga ervoor! Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds heel blij met de keuze die ik heb gemaakt.