Datacenters zijn een essentieel onderdeel van onze wereldwijde infrastructuur. Op elk moment moeten zij over voldoende capaciteitzoals geheugen en snelheid, kunnen beschikken om te voorkomen dat de samenleving tot stilstand komt.  

Een grote uitdaging voor datacenters is de capaciteitsplanning. Welke hardware moeten organisaties kopen en installeren om de groeiende hoeveelheid data te kunnen blijven verwerken? Plannen ze te ruim, dan zijn ze onnodig veel geld kwijt. Plannen ze te krap, dan lopen ze het risico dat het datacenter niet bestand is tegen piekbelastingen. Maar met de afstudeerstage van Georgios (‘Jorgos’) Andreadis bij Solvinity is daar een oplossing voor gekomen.  

Open source tool ‘Capelin’ 

Onder begeleiding van zijn stagebegeleider Ir. Vincent van Beek, IT engineer en researcher bij Solvinity, heeft Jorgos met zijn team ‘Capelin’ ontwikkeld – de eerste open source tool voor datacenter capaciteitsplanning. Met behulp van deze vrij beschikbare tool is het mogelijk een onderbouwde inschatting te maken van de benodigde capaciteit in een datacenter. De laatste technologische ontwikkelingen, zoals cloud en IoT, worden daarin meegenomen.  

Door een betere inschatting van moderne workloads kunnen datacenters veel efficiënter worden ingericht en is er minder risico op verstoringen. Daarbij kan het energieverbruik tot wel 50% worden teruggedrongen. Met als resultaat onderaan de streep minder kosten. 

“Het kan lastig zijn om een IT-organisatie te vinden die bereid is mee te werken aan een onderzoek waarvan de impact vooraf nog onzeker is”, voegt Jorgos hieraan toe. “Dankzij de medewerking en kennis van Solvinity hebben we dit onderzoek aan data direct uit de praktijk kunnen toetsen en in driekwart jaar af kunnen ronden. De engineers bij Solvinity waren erg hulpvaardig en toegankelijk, dat heeft mij enorm geholpen.”  

Best Graduate 2020

Voor zijn thesis ontving Jorgos niet alleen een bijzonder zeldzame 10; zijn thesis is tevens uitgeroepen tot Thesis of the Year 2020 van de TU Delft en daarmeis hij afgestudeerd als Best Graduate 2020.  

Ook interesse in een loopbaan of stageplek bij Solvinity? Kijk hier voor vacatures of stuur een open sollicitatie naar recruitment@solvinity.com.